
Moderne kachels stoten veel minder fijn stof uit dan hun oudere familieleden. Maar als je een oudere kachel hebt staan, kan je dan je fijnstof uitstoot beperken met een fijnstof filter?
bron: VRT – Radio 2: De inspecteurs
Een filter werkt
Er zijn verschillende soorten van fijnstof filters, maar doordat oudere haarden zo veel fijnstof uitstoten zijn er een aantal modellen die meteen vol slibben. Daarom is het meest gangbare systeem een ioniserende fijnstof filter.
Volgens de producenten zou zo’n filter maar liefst 95% van het fijn stof uit de rook kunnen wegfilteren. Maar dat is onder ideale labo omstandigheden. In werkelijkheid zal de filter zo’n 80% à 85% van de fijnstof deeltjes uit de uitstoot wegfilteren. Toch nog altijd een mooi resultaat.
Hoe werkt het?
Een elektrode, gemonteerd in je schoorsteen, genereert elektronen die zich vastklampen aan de roetdeeltjes. De elektrostatische kracht duwt de deeltjes opzij, waar deze blijven “plakken” tegen de binnenwand van de schouw. Gemiddeld 1 keer per jaar laat je je schouw kuisen en zijn alle roetdeeltjes weg.
Schoner stoken
Met of zonder fijnstof filter kan je toch al een paar voorzorgsmaatregelen nemen om minder fijnstof te genereren in je kachel.
- stook NOOIT nat hout
- stook liefst ook geen naaldhout (vanwege de harsen)
- stook géén behandeld hout
- gebruik geen krantenpapier om het vuur aan te maken, maar biologische aanmaakblokjes
- laadt je kachel volgens de Zwitserse methode
- Het Departement Omgeving heeft 15 tips om binnen te stoken.